Psikoloji

PSİKOLOJİ

Sıkça Sorulan Sorular

1)Dersi anlamayan öğrenci kendini nasıl hisseder?

Duygular otomatik ve doğal olarak hissedilir. Anlamamak/Anlayamamak kişide eksiklik, yetersizlik ve başarısız algısını neden olursa Utanç veya Üzüntü duygusuna neden olabilir.

2)Ders çalışmayan öğrencilere karşı velilerin tutumu nasıl olmalıdır?

Ders çalışmak bir eylemdir. Birey ihtiyaç hissettiği her şeye otomatik eylemde bulunur. Öğrenci ders çalışmaya(eyleme) değil ders çalışmanın sonunda elde edeceği kazanca motive edilirse, içten hissedilen ihtiyaç eylemi daha uygulanabilir hala getirebilir.

3)Sınav kaygısı ile nasıl baş edebilirim?

Kaygı belirsizlik durumunda hissettiğimiz bir duygudur. Sınav kaygısı da sınav anı ve sonrasında olabilecek felaket senaryolarının bir ürünüdür. Burada kişi sınavla alakalı başına gelebilecek en kötü şeyi hayal etmelidir. Olabilecekleri ne kadar gerçek sorusuyla analiz etmeli. Bunun dışında nefes ve gevşeme egzersizleri de sınav anında tavsiye ederim.

4)Ders çalışma konusunda isteksizliğin sebepleri nelerdir?

İsteksizlik, kişinin kendisi, çevresi ve geleceği ile ilgili olumsuz ve negatif değerlendirmelerden kaynaklanır. Öğrenci ders çalışırken kendini yetersiz olarak değerlendirir. Çalışmalarının sonucu alamaz veya çalışmanın sonucunda elde edeceği içten bir ihtiyaç hissetmez ise ders çalışmada isteksiz davranır.

5)Sınav anında yüksek kaygıyı aşmanın yolları var mıdır?

Kaygı daha çok belirsizlik durumunda hissedilen bir duygudur. Sınav kaygısında öğrenci muhtemelen sınav sonrası için zihninde “başaramazsam sevilmem/ dışlanırım/kabul edilmem vb gibi felaket senaryoları vardır. Bu yüzden sınav anında heycanlanmamalıyım , kaygılanacak bir şey yok vb telkinlerle kaygıyı biran önce yok etmek yerine. “En kötü ne olabilir” veya “ şuan zihnimde nasıl bir felaket senaryosu geçiyor “ vb gibi sorularla kaygı verici düşünceyi belirli hale getirmek işe yarayabilir. Tabi bu düşünceyi yakalama çalışmasını sınavdan hemen önce yapılması daha tavsiye edilir. Sınav anında ise kaygıyı kabullenip onu yine yok etmeye çalışmadan nefes egzersizleri ve gevşeme egzersizleri tavsiye edilebilir.
Bunların dışında felaket senaryoları derinlere yerleşmiş şemalarla ilgili olduğundan bir uzmandan yardım alınmasını tavsiye ederiz.

Klinik Psikolog Psikoterapist

Yücel YÜKSEL

Menü